Project omschrijving

Welke signalen vragen om extra aandacht?

Dinsdag 1 oktober 2019.

Met behulp van enige basiskennis over lichamelijke reacties op stressvolle situaties is iedereen in staat om signalen te herkennen die om extra aandacht vragen.   

Neus aanraken
Bij een verhoogd stressniveau stijgt de doorbloeding van de neus. Dit kan er o.a voor zorgen dat iemand die liegt vaker zijn neus aanraakt maar de neus kan door dit effect ook groeien, warmer worden en verkleuren.

Wegkijken
Als je iets te verbergen hebt geeft het directe oogcontact vaak een ongemakkelijk voel. Je ziet dan ook dat mensen in hun ogen wrijven of langs de ander proberen te kijken. Het is een soort reflex om prikkels te vermijden.

Afkoelen
Een verhoogde hartslag en doorbloeding zorgt voor warmte. Ons lichaam vraagt dan automatisch om verkoeling waardoor we een kledingstuk uittrekken of gaan wapperen met ons shirt. Als we daar niet aan toegeven dan volgt (overmatig) zweten, rood gezicht etc.

Zo zijn er nog vele signalen die ons lichaam prijs geeft en waar we gebruik van kunnen maken. Door training en ervaring kunnen receptionisten, hosts en beveiliging in een vroegtijdig stadium afwijkend gedrag herkennen en daar op doorvragen. Echter altijd op basis van gastvrijheid met een scherp oog voor het ongewenste.